Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Βίλα Ζωγράφου

του Κομπολόη

Σ' ένα δήμο με 0.4 τ. μ. ελεύθερου χώρου ν' αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο (σημ. μια πλάκα πεζοδρομίου και αν) είναι φανερό ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πράσινο. Ο τελευταίος χώρος πρασίνου στην πόλη αυτή είναι η Βίλα Ζωγράφου. Ο χώρος αυτός αποτελούσε την βίλα του τσιφλικά Ζωγράφου ο οποίος εκμεταλλεύτηκε κάθε σπιθαμή γης της περιοχής με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το καθεστώς των αντιπαροχών της δεκαετίας του 50' να πάρει η πόλη την σημερινή της μορφή. Τα τελευταία αυτά 9.5 στρέμματα ελεύθερου χώρου τα επιβουλεύεται σήμερα ο δήμαρχος Καζάκος (τρεις φορές εκλεγμένος με την Νέα Δημοκρατία και μια φορά διορισμένος από τους συνταγματάρχες της χούντας) και η τσιφλικαπόγονος Αθηνά Ζωγράφου που ισχυρίζεται ότι ο χώρος της ανήκει χωρίς όμως να έχει ένα επίσημο έγγραφο που να στηρίζει αυτόν της τον ισχυρισμό. Όμως ο καλός μας δήμαρχος θέλοντας να προστατέψει τα συμφέροντα της γλυκιάς τσιφλικαπογόνου αγοράζει το 50% της βίλας προς 20.000.000 ευρώ τα οποία χρεώνει στους κακούς δημότες (αφού τον ψήφισαν) και αποφασίζει 8 Αυγούστου (όταν ο λαός έκανε μπάνια) να συμφωνήσει για το καλό του περιβάλλοντος του δήμου να δημιουργήσει στον χώρο της Βίλας η Αθηνά Ζωγράφου εμπορικό κέντρο (με ότι αυτό συνεπάγεται για το κυκλοφοριακό, το parking και την γενικότερη επιβάρυνση του πιο πυκνοκατοικημένου δήμου της χώρας) χαρίζοντας στους δημότες ένα πάρκο ταράτσα "υψηλού" γκαζόν και θάμνων. Σ' όλα αυτά βέβαια κάποιοι αντιδρούν, αυτοί είναι οι ενεργοί πολίτες που ανήκουν στην επιτροπή αγώνα για την Βίλα Ζωγράφου και οι οποίοι προς το παρόν προσπαθούν ν' ανακόψουν τα σχέδια του δημάρχου. Αν και έχουν μαζευτεί χιλιάδες υπογραφές κατά της τσιμεντοποίησης, οι κινητοποιήσεις δεν έχουν την μαζικότητα που θ' αντιστοιχούσε σ' έναν δήμο 150.000 κατοίκων.

ΥΓ. στα 0.4 τ. μ. ελεύθερου χώρου ανά κάτοικο συμπεριλαμβάνετε η βίλα Ζωγράφου φανταστείτε πόσα θα είναι χωρίς αυτή.



του Κομπολόη και του Μπρίκη

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου έγινε διαδήλωση για την βίλα Ζωγράφου. Ως ευαισθητοποιμένο για το περιβάλλον blog (τι μόνο ο ΣΚΑΙ θα το παίζει οικολόγος!!?) συμμετείχαμε στην εν λόγω κινητοποίηση. Η διαδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην γωνία Ούλωφ-Πάλμε και Παπάγου. Ακολούθησε πορεία μέχρι την βίλα ζωγράφου και κατάληψη της του χώρου από τους διαδηλωτές. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι στον χώρο της βίλας.
Στην διαδήλωση συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Μανάδες με τα καροτσάκια, πατεράδες με τα παιδιά στους ώμους τους, νέοι (σαν του λόγου μας), παππούδες και γιαγιάδες Μικρή ποσότητα, μεγάλη ποικιλία, ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα. Συνολικά πρέπει να μαζεύτηκαν κάτι λιγότερο από 1.000 άτομα. Την είσοδο της βίλας φρουρούσαν ΜΑΤ που δεν μας επέτρεψαν την είσοδο. Κάποιοι από τους διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν ένα μέρος του φράκτη που είχε τοποθετήσει πρόσφατα ο δήμαρχος και έτσι μπήκαμε στον χώρο της βίλας. Η εικόνα δυστυχώς ήταν απογοητευτική. Το γρασίδι που υπήρχε στον χώρο είχε αντικατασταθεί από ξερόχορτα και χαλίκια, τα δενδρύλια που είχαν τοποθετηθεί σε προηγούμενη κινητοποίηση είχαν ξεριζωθεί και οι "υπερήλικες" φοίνικες είχαν δηλητηριαστεί και κοπεί. Κοινώς κρανίου τόπος. Το γέλιο για την γελοιότητα του δημάρχου αντικατέστησε η οργή. Δεν είναι δυνατόν ο μόνος χώρος πρασίνου σ' ολόληρη την περιοχή να γίνει εμπορικό κέντρο. Σε μια περιοχή μάλιστα όπου η δρόμοι είναι εξαιρετικά στενοί και ήδη υπάρχουν χιλιάδες μαγαζιά. Πρόκειται για διαστροφή. Γρήγορα την οργή αντικατέστησε η λύπη και η απογοήτευση. Δύσκολα θα αλλάξει κάτι.
Αρκετή ώρα μετά. Όταν οι οργανωτές της διαδήλωσης ετοίμαζαν το λαϊκό γλέντι στον χώρο εισήλθαν τα ΜΑΤ. Χωρίς λόγο. Ήταν μια σκηνή απείρου ελληνικού κάλους. Μικρά παιδάκια (5 χρονών και κάτω) περπάταγαν απειλητικά γύρω από τα ανυπεράσπιστα ΜΑΤ. Ο κίνδυνος σύρραξης ήτο τεράστιος. Ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας ύπτατο πάνω από τρεις ώρες πάνω από την βίλα προκαλώντας τον γέλωτα στους παρευρισκομένους. Τα ΜΑΤ συνέχιζαν να προχωρούν προς του διαδηλωτές που απάντησαν με συνθήματα. Όταν πλησίασαν πολύ οι πιο νεαροί και θερμόαιμοι προκαλούμενοι καθαρά από τους αστυνομικούς τους πέταξα 2 παρακαλώ χούφτες χαλίκια, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των υπολοίπων που τους καλούσαν σε ηρεμία. Οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν και συνεχίστηκε το λαϊκό γλέντι. Και γεννάται τώρα το ερώτημα. Τι στο διάολο θελαν εκεί μέσα οι αστυνόμοι? Να προστατέψουν τον χώρο?? Να προλάβουν τα επεισόδια που θα έκαναν τα άγρια πεντάχρονα με την κυρά Μαρία με το ταπεράκι??? Η ηλιθιότητα πάει σύννεφο. Μέχρι και θωρακισμένο όχημα της πυροσβεστικής για καταστολή διαδηλώσεων έφεραν στην περιοχή.

http://www.skai.gr/master_avod.php?id=85315&lsc=1
http://www.youtube.com/watch?v=98lUOMimsTk

το θέμα είναι τι θα γίνει τώρα. ο αγώνας είναι δύσκολος αλλά όχι χαμένος. πρέπει να συνεχίσουμε και να στηρίξουμε όλοι αυτή την περιβαντολογική πρωτοβουλία όπως και κάθε άλλη. όλοι μαζί και κυρίως οι Ζωραφιώτες να κατέβουμε στην επόμενη κινητοποίηση. Δώστε την βίλα στον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ένωσις Blogger Ημερήσιων Ιστολογίων (πιστοποιημένο μέλος Ε.Β.Η.Ι.)